27-08-07

Hoe zit dat met dat Mamiedieet?

 

Hoe ziet dat dieet van Sneeuwwitje er nu eigenlijk uit?

ONTBIJT: één kommetje cornflakes en een kopje thee
TUSSENDOORTJE: indien nodig een zakje graantjes of een banaan, en heel veel water
MIDDAGMAAL: vier sneetjes donker Bioformbrood, verdeeld in acht kleine stukjes met verschillende beleg, zodat ik het gevoel heb veel eten te hebben, en een kopje thee
TUSSENDOORTJE: indien nodig een zakje graantjes of een banaan, en heel veel water
AVONDMAAL: een zakje soep van één of ander proteïnedieetmerk van de apotheker, groenten en een glas water
AVOND: indien nodig (en indien nog geen twee tussendoortjes) een zakje graantjes en sowieso heel veel water

 

16:32 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-07

Eerste Tussenstop

 

STARTGEWICHT: 78,5 kg
GEWICHT BIJ TUSSENSTOP: 76,3 kg
AANTAL KILO'S VERLOREN: 2,2 kg
NIEUWE DOELSTELLING: snoep- en sneukelloos blijven en het dieet van Koningin Mamie blijven volgen
VOLGENDE TUSSENSTOP VOOR ANALYSE: donderdag 6 september 2007

 

10:55 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-08-07

Hindernis nummer 3: chipseters op de moni-activiteit

 

Als je wat er gisterenavond was een moniactiviteit mag noemen, dan mag je mij voortaan Sjef-Thomas noemen. Maar een hindernis was het allesinds wel. Het enige patroon dat ik in de avond heb kunnen ontdekken, draaide rond de drie pakken chips die Bompie voor haar verjaardag had meegebracht. Dus kunnen we wel concluderen dat de activiteit erin bestond chips te eten. Dat was niét leuk. Vooral niet omdat mijn uit voorzorg meegenomen graantjes veel sneller opwaren dan de drie zakken chips. Tot de Pretty Nurse ermee ging gooien en ze de grond op gingen. Toen was het er ook mee afgelopen.

Maar dat neemt niet weg dat het helemaal niet leuk was, om tussen je so-called-friendjes te zitten die absoluut niets leuks doen op de laatste moniactiviteit voor jou die zomer, behalve iets waar je helemaal niet aan kan meedoen omdat je op dieet bent. Thoughtful zijn ze wel.

Gelukkig was daar nog die kokosnoot van het stagespel van Pastoor R'Inca. Gelukkig kon Bompie die kapot gooien op de betonnen vloer van onze prachtige splinternieuwe culturele gemeenschapszaal. Gelukkig kon ik met gevaar voor eigen leven en nog meer littekens met een aardappelmesje stukken vruchtvlees lospeuteren en die opeten. Gered door een kokosnoot.

En zeggen dat ik gisteren mijn één-week-op-dieet vierde. En dat maakt mij vandaag een beetje moedeloos: vanavond gaan zwemmen, met de traditionele hongerbui achteraf, en niets mogen sneukelen? Hoe ga ik dat overleven?

10:57 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-08-07

Hindernis nummer 2: de cinema

 

Gisteren hadden Joxie en ik afgesproken om naar de film te gaan. Nu is de cinema voor mij een plaats des verderfs, want dat ruikt daar naar popcorn en er is daar vanalles lekkers te vinden... Bovendien ben ik door al heel vaak met Jomps naar de film te gaan lichtjes gewend geraakt aan decadent veel snoep, ijs en ander lekkers kopen. Als ik met anderen naar de film ga blijft het dan meestal bij één dingetje, maar het blijft wel snoepen-en-sneukelen. En dat moest ik dus dit keer écht laten.

Uit voorzorg had ik een zakje graantjes meegenomen, dat mag ik hebben en dat zorgt voor een knabbelgevoel. Voor moest ik het plotseling niet meer zien zitten. Maar het ging eigenlijk onvoorstelbaar goed. Niet dat niet iédereen die in de zaal kwam zitten wel ofwel popcorn ofwel nacho's meehad (en dat ziet er altijd zó lekker uit), het leek wel alsof iedereen zich gewapend had omdat het een film over eten was. (Ratatouille, tussen haakjes, en hij was goed!) Ook Joxie ging bijna dood van de zin in popcorn, maar ze wilde zo graag solidair doen met mij, ook al vond ik dat nergens voor nodig. Gelukkig heeft ze dat maar vijf minuten volgehouden en is ze toen ook op een juniorpakje popcorn gelopen. Eigenlijk vond ik dat geweldig. Kon ik meteen eens zien hoe sterk ik was. Ik nam mijn zakje granen, kwestie van haar niet al te schuldig te doen voelen, en nog voor de film begon was ik heel die popcorn al weer vergeten. Hindernis twee overwonnen, en gosh, wat ben ik trots op mijzelf!

 

10:39 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-08-07

Koningin Mamie is Solidair

 

Een paar dagen geleden kwam Koningin Mamie naast mij staan toen ik hoofdschuddend voor de spiegel stond en mij afvroeg hoe ik in een week tijd plotseling zo opgeblazen kon zijn geworden. Ze stak haar buik vooruit, bromde dat het bij haar even erg was (ja hoor, alleen is zij vijfentwintig jaar ouder) en besloot dat we vanaf maandag samen op dieet gingen. Daar ging mijn voornemen om op mijn doodse gemak eerst gewoon van de snoep af te blijven en dan zien we wel weer. Want mee op dieet met mama, dat is dus mee met haar laatste poging tot dieet. Het proteïnedieet.

En nu is het dus maandag, en het zakjes- potjes- en repenvoedsel is Sneeuwwitjes wereld ingeslopen. "Binnen een week zullen we eens kijken of we vermagerd zijn," zei Mamie. Ik weet één ding. Als ik binnen een week geen fatale niercrisis heb (naar het schijnt is dit niet het beste dieet voor de nieren, maar daar wil de Koningin niets van horen), dan zal mijn buik mijn andere ingewanden vermoedelijk tegen dan wel opgegeten hebben...

Ik heb honger.

 

19:13 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-08-07

Hindernis nummer 1: de Familiebarbecue

 

We zijn vier dagen ver, en daar kwam de eerste hindernis: de familiebarbecue. Nu is dat niet gewoon een hindernis omdat het om eten gaat. Dat is voornamelijk een hindernis omdat er bijna niets is waar ik zo'n hekel aan heb als familiefeestjes, zélfs als ze vermomd zijn als familiebarbecue. Maar op dieetvlak is zoiets natuurlijk ook niet het beste wat je kan hebben, of toch niet als je in mijn familie steekt.

Een gewoon familiefeestje gaat namelijk als volgt: je komt aan tegen een uur of twaalf, krijgt meteen aperitief met bijbehorende massa's aperitiefhapjes voorgeschoteld, en pas als die àllemaal de wereld uit geholpen zijn kan er aan tafel gegaan worden. En dan komt er achtereenvolgens een voorgerecht, soep, een hoofdgerecht en een dessert, waartussen telkens veel te veel tijd steekt die je eens je de 18 gepasseerd bent aan tafel moet doorbrengen zodat je dus tussen 13u en 17u aan tafel zit. Qua verveling is dat niet mooi, en ook al is er tegen dan van honger absoluut geen sprake meer, je blijft broodjes uitpulken en opvreten gewoon om iets te doen te hebben. Nu, eerlijkheidshalve zijn die uren aan tafel intussen ingeruild voor uren de mogelijkheid hebben om sandwichen en pistoletjes met allerhande beleg en slaatjes te gaan halen, gevolgd door een even urenlange mogelijkheid tot koffie, thee en dessertjes kiezen. Dat heb je dan, als je grootouders een beetje ouder worden en wat moe worden van al dat getafel. Dan wordt dat gezetel. Maar in de zomer, doen ze dus iets anders.

De familiebarbecue op Puytvoet (de bossen waar mijn mama en ik, de andere kant van de familie dus, zijn opgegroeid) is gegroeid uit het slechtste idee dat mijn mannelijke volwassen familieleden ooit hebben gehad: het familiekampeerweekend op Puytvoet. Het hoe en waarom van dat rotidee en het feit dat het godzijdank maar een barbecue is nu, moet je maar ergens anders gaan lezen. Het komt er in elk geval op neer, dat de urenlange tafeling terug is, maar dan in het charmante kader van de blokhut en een paar terrasstoelen, met een barbecue waarin mijn neefje en mijn papie achteraf kampvuurtje kunnen spelen. Om elf uur komt iedereen toe, waarna het aperitiefgeweld (met hapjes, uiteraard) aangerukt wordt. Als je je daar goed vol mee gepropt hebt en je dus eigenlijk geen honger meer hebt, komen ze met soep aanzetten. Het duurt niet zo lang om een kopje soep uit te drinken, dus heb je daarna weer tijd zat om je te vervelen, en om de restjes van de aperitiefhapjes toch nog te doen verdwijnen. En dan mag je aan tafel, krijg je een voorgerecht (waarvan je mag opscheppen tot het op is), en dàn pas komt het barbecuevleesgedoe. Tegen dan heb ik persoonlijk al absoluut geen honger meer. Je loopt dan eventjes rond, of blijft zitten babbelen met de oudjes, en dan komen ze met het tweede voedseldeel aanzetten. Alsof je na dat eerste deel nog niet propvol zat, nietwaar. En dàn, tegen de tijd dat eigenlijk niemand nog eten kan zien, dàn komt er nog een massa dessert aanzetten...

Ik heb hem overleefd, en niet al te slecht eigenlijk. De aperitiefhapjes, okee, die kon ik niet laten. Officieel is dat sneukelen, i know, maar als ik hard genoeg mijn best doe kan ik wel denken dat het bij het eten zelf hoort. Soep is gezond, en het "nee, één kopje maar, anders kan ik niet meer eten" gaat ook nog wel. Het eerste deel van het barbecuen lukt ook nog netjes, als je ten minste zorgt dat je zelf kan pakken waar je zin in hebt. Het tweede deel was er eigenlijk ietsie teveel aan, maar gelukkig heeft koningin Mamie een soort ziekte, waardoor ze bepaalde dingen niet mag eten. En dat had mijn koksoompje (na al die jaren) uiteindelijk goed begrepen, en dus had hij voor haar vis voorzien, gestoomd op de barbecue. Hoeveelheden om u tegen te zeggen natuurlijk, maar dat vond ik vooral een succes, want dan kon ze delen met mij. Had ik ook nog een licht stukje vetloos voedsel. En toen zijn we vertrokken, om alle dessertkreten aan ons voorbij te laten gaan. Als je ze niet ziet, kan je er niet door verleid geraken. Leve het herexamen-excuus!

 

16:25 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-08-07

De eerste dag...

 

... is goed verlopen. Ok, misschien voornamelijk ook wel omdat ik mijn hele dagverloop om zeep heb geholpen. Dat komt er dan van als je om kwart voor elf ontbijt en pas om drie uur lunchboterhammekes gaat eten. Dan heb je om half zeven 's avonds ook nog niet zo gigantisch veel honger en is het niet echt moeilijk om van de sneukeldingen af te blijven...

Vandaag ziet het er trouwens naar uit dat het dezelfde kant opgaat. Ik heb dus wel al een ideetje wat de volgende doelstelling zal zijn: regelmaat...

12:03 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-08-07

Galgenmaal

 

Verdorie, dat klinkt duizend keer smeriger dan het was... en ik zou het Laatste Avondmaal willen noemen, maar 't is dat het zo onnozel is omdat het een middagmaal was. En het is ook officieel niet de laatste keer dat ik middagmaal of avondmaal gegeten heb. Het was vanmiddag gewoon... de laatste keer dat ik at-zonder-op-dieet-te-zijn. Het galgenmaal dus.

Gamba's als voorgerecht, daarna parelhoen met veenbessen en champignons in een roomsausje, en als dessertje een combinatie van ijs en dubbelvla. Kwestie van ineens zodanig goed doorgesnoept te hebben dat ik er de komende maand eigenlijk niet eens meer aan hoef te denken. En nu heb ik dus nog een volledige avond de tijd om alle chips, chocolade, snoep, koekjes, ijs en restjes lekkers op te eten die de komende weken mogelijks als een blok aan mijn been naar mij zouden kunnen liggen loeren. Met een beetje geluk ben ik daar morgen dan zo misselijk door dat de eerste tien dagen dieet vanzelf gaan...

Oh, wat ben ik toch slecht in serieus doen en blijven...

17:04 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

14-08-07

Sneeuwwitje gaat op dieet

 

Eten en ik, dat is iets waar boekdelen mee te vullen zijn. Dat ga ik hier niet doen, om de doodlogische reden dat het internet geen boekdeel is. En om de iets persoonlijker reden dat ik het in heel mijn Sneeuwwitje Imperium blijf vertikken om het internet als dagboek te gebruiken en té persoonlijk te worden. Het feit dat ik op dieet ga wil ik nog delen, een samenvatting van mijn Rampzalige Relatie met Eten om de context een beetje te verduidelijken ook.

Al sinds ik maar een duim hoog ben is eten voortdurend zowel mijn grote geliefde als mijn ergste vijand geweest. Dat is de allerkortste samenvatting die mogelijk is. In principe is het niet het eten zelf waar ik die haat-liefde-verhouding mee opgebouwd heb, maar dit is de makkelijkste interpretatie. In het breed zou er de aversie voor mijn eigen lichaam en het grote verlangen om te verdwijnen nog bijgesleept moeten worden, en overbeschermdheid, verlatingsangst, aandacht trekken, on- en overgevoeligheid, controlefreak, perfectionisme en nog een hele woordenboek. Te ver, te diep, te persoonlijk. Houden we het er maar gewoon op dat Eten het modale werkwoord is dat die hele woordenboek bij elkaar houdt, of het nu veel Eten, weinig Eten of niet Eten is. Zullen we dat afspreken?

En dankzij die hele woordenboek die ik met mij meesleep, smijt ik dus nu het hele gevecht tegen de toverspiegel op het internet. Uit voorzorg, want als ik weet dat er mensen meelezen ben ik minder geneigd om na twee dagen de hele boel weer af te blazen en kan ik niet meer terug. En uit zelfbescherming. Want ik ken Sneeuwwitje intussen al meer dan twintig jaar, soms lijk ik een beetje op Roodkapje en ben ik in geen tijd van het rechte pad afgeweken, en dan duurt het wel eventjes voordat ik zelf inzie dat het is misgegaan. Niet dat ik voorzie dat het mis zal gaan. Maar voor het geval dat... dan is er toch nog een heel sprookjesbos dat meeleest en kan ingrijpen.

Dat gezegd zijnde, is het nu tijd voor de droge feiten. Ik weeg teveel. Ik zie er niet écht uit als een gevaar voor mijn eigen gezondheid, het is altijd weer met handen en voeten uitleggen dat ik niet gewoon klein en een beetje steviger gebouwd ben, maar dat ik effectief wel te zwaar ben. Als ik twintig centimeter groter zou zijn, zou er niets aan de hand zijn. Maar dat ben ik dus niet, en er moet dus iets gaan gebeuren voordat ik er straks wél ga uitzien als een gevaar voor mijn eigen gezondheid.

Wat ga ik doen? Om te beginnen absoluut niets plannen of beginnen met schema's maken, geen dertig dingen tegelijk willen en al zeker geen streefgewichten gaan bedenken. Ik héb een streefgewicht en ik heb een maatje waar ik in zou willen passen, maar om te vermijden dat ik morgen al naast het rechte pad aan het lopen ben (codewoorden onrealistisch en ongeduld) zijn die voorlopig nog zwaar taboe. Stapje voor stapje werken dus, en zien waar we uitkomen. Nice and slow...

START VAN HET DIEET: donderdag 16 augustus 2007
STARTGEWICHT: 78,5 kg
EERSTE DOELSTELLING: stoppen met snoepen/sneukelen tussendoor
EERSTE TUSSENSTOP VOOR ANALYSE: zondag 26 augustus 2007

 

22:27 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |