19-08-07

Hindernis nummer 1: de Familiebarbecue

 

We zijn vier dagen ver, en daar kwam de eerste hindernis: de familiebarbecue. Nu is dat niet gewoon een hindernis omdat het om eten gaat. Dat is voornamelijk een hindernis omdat er bijna niets is waar ik zo'n hekel aan heb als familiefeestjes, zélfs als ze vermomd zijn als familiebarbecue. Maar op dieetvlak is zoiets natuurlijk ook niet het beste wat je kan hebben, of toch niet als je in mijn familie steekt.

Een gewoon familiefeestje gaat namelijk als volgt: je komt aan tegen een uur of twaalf, krijgt meteen aperitief met bijbehorende massa's aperitiefhapjes voorgeschoteld, en pas als die àllemaal de wereld uit geholpen zijn kan er aan tafel gegaan worden. En dan komt er achtereenvolgens een voorgerecht, soep, een hoofdgerecht en een dessert, waartussen telkens veel te veel tijd steekt die je eens je de 18 gepasseerd bent aan tafel moet doorbrengen zodat je dus tussen 13u en 17u aan tafel zit. Qua verveling is dat niet mooi, en ook al is er tegen dan van honger absoluut geen sprake meer, je blijft broodjes uitpulken en opvreten gewoon om iets te doen te hebben. Nu, eerlijkheidshalve zijn die uren aan tafel intussen ingeruild voor uren de mogelijkheid hebben om sandwichen en pistoletjes met allerhande beleg en slaatjes te gaan halen, gevolgd door een even urenlange mogelijkheid tot koffie, thee en dessertjes kiezen. Dat heb je dan, als je grootouders een beetje ouder worden en wat moe worden van al dat getafel. Dan wordt dat gezetel. Maar in de zomer, doen ze dus iets anders.

De familiebarbecue op Puytvoet (de bossen waar mijn mama en ik, de andere kant van de familie dus, zijn opgegroeid) is gegroeid uit het slechtste idee dat mijn mannelijke volwassen familieleden ooit hebben gehad: het familiekampeerweekend op Puytvoet. Het hoe en waarom van dat rotidee en het feit dat het godzijdank maar een barbecue is nu, moet je maar ergens anders gaan lezen. Het komt er in elk geval op neer, dat de urenlange tafeling terug is, maar dan in het charmante kader van de blokhut en een paar terrasstoelen, met een barbecue waarin mijn neefje en mijn papie achteraf kampvuurtje kunnen spelen. Om elf uur komt iedereen toe, waarna het aperitiefgeweld (met hapjes, uiteraard) aangerukt wordt. Als je je daar goed vol mee gepropt hebt en je dus eigenlijk geen honger meer hebt, komen ze met soep aanzetten. Het duurt niet zo lang om een kopje soep uit te drinken, dus heb je daarna weer tijd zat om je te vervelen, en om de restjes van de aperitiefhapjes toch nog te doen verdwijnen. En dan mag je aan tafel, krijg je een voorgerecht (waarvan je mag opscheppen tot het op is), en dàn pas komt het barbecuevleesgedoe. Tegen dan heb ik persoonlijk al absoluut geen honger meer. Je loopt dan eventjes rond, of blijft zitten babbelen met de oudjes, en dan komen ze met het tweede voedseldeel aanzetten. Alsof je na dat eerste deel nog niet propvol zat, nietwaar. En dàn, tegen de tijd dat eigenlijk niemand nog eten kan zien, dàn komt er nog een massa dessert aanzetten...

Ik heb hem overleefd, en niet al te slecht eigenlijk. De aperitiefhapjes, okee, die kon ik niet laten. Officieel is dat sneukelen, i know, maar als ik hard genoeg mijn best doe kan ik wel denken dat het bij het eten zelf hoort. Soep is gezond, en het "nee, één kopje maar, anders kan ik niet meer eten" gaat ook nog wel. Het eerste deel van het barbecuen lukt ook nog netjes, als je ten minste zorgt dat je zelf kan pakken waar je zin in hebt. Het tweede deel was er eigenlijk ietsie teveel aan, maar gelukkig heeft koningin Mamie een soort ziekte, waardoor ze bepaalde dingen niet mag eten. En dat had mijn koksoompje (na al die jaren) uiteindelijk goed begrepen, en dus had hij voor haar vis voorzien, gestoomd op de barbecue. Hoeveelheden om u tegen te zeggen natuurlijk, maar dat vond ik vooral een succes, want dan kon ze delen met mij. Had ik ook nog een licht stukje vetloos voedsel. En toen zijn we vertrokken, om alle dessertkreten aan ons voorbij te laten gaan. Als je ze niet ziet, kan je er niet door verleid geraken. Leve het herexamen-excuus!

 

16:25 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo ik wens U nog een aangename zondag..liefs Hallo sneeuwwitje mooie blog hebt U ....

Gepost door: Athea | 19-08-07

De commentaren zijn gesloten.